Tiedote 6.6.2017

Tiedote 6.6.2017

Viipuri, Lilli Paasikivi ja klassisen kulmakivet Kaakon Kamarimusiikin vetonauloina

Kaakon Kamarimusiikki valmistautuu neljänteen kesäfestivaaliin teemalla ”Musiikki ei tunne rajoja”. Heinäkuussa ylitetään sekä maantieteellisiä että musiikillisia rajoja. Avajaispäivän konsertit soitetaan Viipurissa ja ohjelmistossa on siksi aiempia vuosia enemmän venäläistä musiikkia, mutta suomalaiset ja eurooppalaiset sävelmät kuuluvat yhtälailla Kaakon Kamarimusiikin ohjelmiston kokonaisuuteen, kertoo taiteellinen johtaja Jukka Merjanen. Luvassa onkin taas monipuolinen ja vaihteleva, kamarimusiikin koko kirjoa laajasti ja laadukkaasti esittelevä ohjelmisto. Huippukohtia on vaikea nostaa esiin ja parasta onkin seurata koko ohjelma alusta loppuun asti!

Avajaispäivän 4.7. Viipurin konsertit (Aallon kirjasto klo 14 ja Pietarin-Paavalin kirkko klo 19) muodostavat musiikkimatkan juuriltaan kansainvälisen kaupungin suomalaiseen sekä venäläiseen historiaan.  Tšaikovskin ja Schubertin romanttiset, tunnelmalliset ja vuolaat sävelmät johdattavat ajatuksia kaupungin kansainvälisyyteen. Tummempia sävyjä konserteissa maalailevat puolestaan Sibelius ja Šostakovitš. Viipurin musiikkielämästä puhuttaessa ei voi ohittaa Toivo Kuulaa, lahjakasta nuorta säveltäjää, jonka elämä päättyi liian varhain juuri Viipurissa ampumavälikohtauksen seurauksena. Konserttimatkalle mahtuu mukaan vielä, kun toimii nopeasti – ryhmäviisumia hakevien viimeinen ilmoittautumispäivä on ma 12.6. (Lisätiedot: www.kaakkofestival.fi/matka-viipuriin/)

Viipurin jälkeen konsertit jatkuvat Virolahdella keskiviikkona 5.7. Takasen puistossa Virojoella kuullaan klo 13 festivaalin alkutahdit, tuoreet terveiset Viipurista ja tavataan taiteilijoita. Heti perään klo 14 alkava Sävelten Sampo –konsertti yhdistää venäläiskansallista Glinkaa, dramaattista Šostakovitšia ja lopuksi kuullaan yksi klassisen musiikin vahva kulmakivi, Beethovenin Kreutzer–sonaatti. Illan konsertissa Lempeän kesäillan säveliä Klamilan kirkossa klo 19 puolestaan Krommerin, Griegin ja Dvorakin teokset luovat edelleen vaihtelevia kansainvälisiä tunnelmia. Ennen tätä iltakonserttia järjestetään taiteilijatapaaminen, jotka ovat uusi lisä festivaalin tarjonnassa. Ne tuovat yleisön ja taiteilijat yhteen tapaamaan ja keskustelemaan.

Torstaina 6.7. kuullaan päivällä Sammontalolla klo 13 Mestarikurssien nuoria viulisteja ja fagotisteja jo perinteeksi muodostuneessa solistien konsertissa. Mestarikursseille on tänä vuonna tulossa runsas ja kansainvälinen nuorten osaajien joukko. Muutamia paikkoja on vielä vapaana fagotti- ja sellokursseilla.

Rakkauslauluja kesäillassa –konsertissa to 6.7. klo 19 Virolahden kirkossa jo toista kertaa Kaakon Kamarimusiikkiin saapuva mezzosopraano Lilli Paasikivi tuo estradille kanssaan upean laulajajoukon: sopraano Mari Palo, tenori Markus Nykänen sekä baritoni Kristian Lindroos yhdessä huippupianistien Ilmo Rannan ja Johannes Piirron kanssa takaavat musiikkinautinnon Brahmsin ja muun kesäisen romanttisen laulumusiikin parissa.

Perjantain 7.7. ohjelma on runsas. Sellon mestarikurssilaiset aloittavat klo 12 Harjun Hovin pianosalissa oman konserttinsa, Virolahden kotiseutumuseon tunnelmallisen salin valtaavat Virtuoosit vauhdissa klo 14 koko festivaalin räiskyvimmässä konsertissa, jossa esitellään kuulijoille eri soittimien mahdollisuuksia taiturikappalein. Ohjelmassa on mm. harvinainen kontrabassolle sävelletty virtuoosikappale. Soikonvuoren vesperin musiikkina soivat Bachin yksinlaulut klo 18 alkavassa luolahartaudessa. Illan huipentaa uuden konserttipaikkamme, kauniin  Miehikkälän kirkon Suurten säveltäjien muistolle -konsertti klo 19.30, jossa soivat Mozartin, Janacekin ja Tšaikovskin vahvat sävelet luovat vaihtelevia tunnelmia.

Päätöspäivän aloittaa Klamilan kirkossa klo 13 Kolmen Ässän – Schumannin, Šostakovitšin ja Schubertin sävelmiä esittelevä konsertti, joka huipentuu yhteen kamarimusiikin suosituimmista teoksista: Forelli –kvintettoon. Lauantaina myös Klamilan sataman Fish&Soul –festivaali saa klassista maustetta lasten musiikkihetkellä klo 15. Ilta ja koko festivaali saa upean päätöksen Harjun Kiessi –museon vintillä klo 18 alkavissa Yllätysten iltamissa ja konsertin jälkeen päästään nauttimaan Kiessin Kalaasit –buffetillallisella.

Taiteilijoita saapuu Virolahdelle heinäkuussa myös eri puolilta Suomea ja Eurooppaa ja uunituore Kansallisoopperan konserttimestari Petteri Iivonen saapuu paikalle jopa Yhdysvalloista saakka. Koossa on jälleen jo käsitteeksi muodostunutta ”Kaakon henkeä” luova ydinjoukko vahvistettuna uusilla nimillä ja luvassa on tuttuun tapaan huippuosaajien unohtumattomia yhteisesityksiä.

Lipunmyynti on käynnissä parhaillaan Lippupisteessä, verkkokaupassa ja sen kaikissa myyntipisteissä, mm. kaikilla R-kioskeilla. Juhannusviikolla 21.6. avautuu Virojoella oma myyntipiste matkailun kesäinfossa, Virojoentie 15, avoinna ma-pe 10-17 & la-su 10-14.

Lisätietoja:

Taiteellinen johtaja Jukka Merjanen, 040 7076938, jukka@kaakkofestival.fi
Toiminnanjohtaja Siru Ahopelto, 0405192375, siru@kaakkofestival.fi
www.kaakkofestival.fi,  www.facebook.com/kaakonkamarimusiikki/

 

Ohjelma 2017

Tiistai 4.7.

 • klo 14 Musiikki yhdistää, Aallon kirjasto, Viipuri, ohjelma 15 €
  Sergei Rahmaninov: Neljä preludia pianolle
  Jean Sibelius: Kuusi humoreskia viululle ja pianolle
  Franz Schubert: Jousitrio B-duuri 
  Dimitri Šostakovitš: Pianotrio nr 1
 • klo 19 Musiikki ei tunne rajoja, Pietarin-Paavalin kirkko, Viipuri, ohjelma 15 €
  Toivo Kuula: Laulu & Aamulaulu alttoviululle ja pianolle
  Toivo Kuula: Suru & Eteläpohjalainen kansanlaulu sellolle ja pianolle
  Pjotr Tšaikovski: Melodia & Valse-Scherzo viululle ja pianolle
  Jean Sibelius: Jousitrio g-molli
  Dimitri Šostakovitš: Jousikvartetto nr 8

Keskiviikko 5.7.

 • klo 13 Kaakon Kamarimusiikin Alkusoitto, Takasen puisto, Virojoki, vapaa pääsy
  Viihtyisä avajaistapahtuma Johannes Takasen puistossa Virojoen keskustassa. Festivaalin konserttien esittelyä, terveiset Viipurista, taiteilijatapaamisia, musiikkia ja mukavaa yhdessäoloa ”Suomen avajaiskonserttia” odotellessa.
 • klo 14, Sävelten Sampo, Sammontalo, Rantatie 2, Virojoki, 22,50 / 25 €
  Mihail Glinka: Trio d-molli viululle, fagotille ja pianolle
  Dimitri Šostakovitš: Sonaatti sellolle ja pianolle
  Ludwig van Beethoven: Sonaatti viululle ja pianolle nr 9 op 47, ”Kreutzer”
 • klo 19 Lempeän kesäillan säveliä, Museotie 1903, Klamila, 22,50 / 25 €
  *ennen konserttia taiteilijatapaaminen ja illan konsertin esittely klo 18.15
  Franz Krommer: Fagottikvartetto op 46 nr 1
  Edward Grieg: Sonaatti sellolle ja pianolle a-molli
  Antonín Dvorak: Serenadi jousille D-duuri op 22

Torstai 6.7.

 • klo 13 Nuoret solistit I, Sammontalo, Rantatie 2, Virojoki, vapaa pääsy
  Kaakon Kamarimusiikin mestarikurssien 1. loppukonsertti, Janne Malmivaaran viulistit ja Bence Bogányin fagotistit estradilla.
 • klo 19 Rakkauslauluja kesäillassa, Virolahden kirkko, Kirkontie 500, Virolahti kk, 27,50 / 32€
  Mari Palo, Lilli Paasikivi, Markus Nykänen, Kristian Lindroos, Johannes Piirto ja Ilmo Ranta
  Johannes Brahms: Liebeslieder Walzer op.52 ja muuta kesäisen romanttista musiikkia upean laulajakaartin ja huippupianistien esittämänä.

Perjantai 7.7.

 • klo 12 Nuoret solistit II, Harjun Hovi, päärakennuksen pianosali, Katariinankuja 19, Ravijoki, vapaa pääsy, Kaakon Kamarimusiikin mestarikurssien 2. loppukonsertti, Samuli Peltosen sellistit estradilla.
 • klo 14 Virtuoosit vauhdissa, Virolahden Kotiseutumuseo, Museotie 133, Pyterlahti, 22,50 / 25 €
  Rodion Štšedrin: In the style of Albéniz, sellolle ja pianolle
  Sergei Rahmaninov: 2 pianopreludia
  Mihail Glinka: Sonatensatz fagotille ja pianolle
  Antonín Dvorak: Terzetto kahdelle viululle ja alttoviululle
  Luigi Bottesini: Capriccio di Bravura kontrabassolle ja pianolle
  Ferenc Farkas: Sonaatti fagotille ja pianolle
  Henryk Wieniawski: Poloneesi A-duuri viululle ja pianolle
 • klo 18 Soikonvuoren Vesper, Säkäjärvi, vapaa pääsy
  Kaakon Kamarimusiikki on mukana Virolahden kappeliseurakunnan järjestämässä perinteisessä iltahartaudessa tunnelmallisessa kynttilöin valaistussa kallioluolassa. Vesperin musiikkina baritoni Erik Rousi laulaa Bachin yksinlauluja.
 • klo 19.30 Suurten säveltäjien muistolle, Miehikkälän kirkko, Muurikkalantie 6, Miehikkälä, 22,50 /25 €
  *ennen konserttia taiteilijatapaaminen ja illan konsertin esittely klo 18.45
  A. Mozart: Kvartetto fagotille ja jousille (alkuper.huilu) D-duuri, KV 285
  Leos Janacek: Sonaatti viululle ja pianolle
  Pjotr Tšaikovski: Pianotrio a-molli op 50

Lauantai 8.7.

 • klo 13 Kolme Ässää: Schumann, Šostakovitš & Schubert, Klamilan kirkko, Museotie 1903, Klamila, 22,50 / 25 €
  Robert Schumann: Adagio & Allegro fagotille ja pianolle
  Dimitri Šostakovitš: Sonaatti alttoviululle ja pianolle
  Franz Schubert: Kvintetti pianolle ja jousille D-duuri, ”Forelli”
 • klo 15 Klassista lapsille, Fish&Soul -satamafestivaali, Kalasatamantie 153, Klamila, vapaa pääsy
  Kaakon Kamarimusiikki meets Fish&Soul! Suositun satamafestivaalin päiväohjelmassa ensimmäistä kertaa mukana klassisen musiikin tuokio lapsille.
 • klo 18 Yllätysten iltamat Kiessin Vintillä, 22,50 / 25 €
  klo 20 Kiessin Kalaasit, buffet-illallinen Kahvila Kiessissä, 32 €, Harjun Hovi, Tallitie 18, Ravijoki.
  Festivaalin perinteinen loppuhuipennus huikeiden musiikkielämysten ja makunautintojen äärellä. Musiikki ei tunne rajoja – teeman hengessä Kaakon Kamarimusiikin virtuoosit loihtivat yleisölle yllätyksellisten sävelkulkujen ja vaihtelevien tunnelmien myötä unohtumattoman illan. Parhaat muistelot ja elämykset koetaan täällä, komea päätös vuoden 2017 festivaalille.

Illallisen ennakkovaraukset www.kaakkofestival.fi tai Harjun opk puh. 0440 232 982

Taiteilijat:
Viipuri 4.7.2017:

Jukka Merjanen, viulu, taiteellinen johtaja
Petteri Iivonen, viulu
Ilari Angervo, alttoviulu
Tuomas Ylinen, sello
Tuomas Turriago, piano

Kaakon Kamarimusiikki 5.-8.7.2017:

Jukka Merjanen, viulu, taiteellinen johtaja
Petteri Iivonen, viulu
Janne Malmivaara, viulu
Ilari Angervo, alttoviulu
Mari Viluksela, alttoviulu
Tomas Nuñes-Garcés, sello
Tuomas Ylinen, sello
Maria Krykov, kontrabasso
Tuomas Turriago, piano
Liisa Malmivaara, piano
Bence Bogányi, fagotti
Erik Rousi, baritoni

Torstai 6.7., Rakkauslauluja kesäillassa –konsertti:

Mari Palo, sopraano
Lilli Paasikivi, mezzosopraano
Markus Nykänen, tenori
Kristian Lindroos, baritoni
Johannes Piirto, piano
Ilmo Ranta, piano