Tuomas Turriago

piano

Biografia

Säveltäjä, pianisti ja kapellimestari Tuomas Turriago (s.1979) on monipuolinen muusikko. Hänet tunnetaan ennen kaikkea kokeneena kamaripianistina, jonka ohjelmisto kattaa kaiken keskeisen piano-kamarimusiikin klassismista nykypäivään.

Tuomas Turriago on myös tunnettu soolopianistina ja on esiintynyt useiden orkestereiden solistina; Suomessa Tampere Filharmonia, Tampere Raw, Mikkelin Orkesteri ja Jyväskylä Sinfonia. Turriago on esiintynyt lukuisilla suomalaisilla musiikkijuhlilla ja eri puolilla Eurooppaa, Yhdysvalloissa, Kolumbiassa, Lähi-Idässä ja Kauko-Idässä.

Tuomas Turriago on Tampereen Kamarioopperayhdistyksen perustajajäsen ja kapellimestari, ja on yhä aktiivisemmin toiminut kapellimestarina muuallakin: Vuosina 2009-2016 hän on johtanut Vaasan, Seinäjoen ja Mikkelin kaupunginorkestereita, sekä Tampere Rawta, Tampere Chamberia, Tampere Filharmonian Vaskia, Portugalilaista Massive Brass Attacia sekä Tampereen Musiikkiakatemian eri opiskelijaorkestereita ja oopperaproduktioita.

Syksystä 2010 Tuomas on ollut Suomen Säveltäjät ry:n jäsen. Turriagon tuotantoon kuuluu mm. satuooppera ”Prinsessa Papupata” (libretto Susanna Haavisto) kaksi pianosonaattia (Uusinta Kustannus Oy), kaksi jousikvartettoa, teos harpulle, teos saksofonille ja pianolle, sonaatit tuuballe ja pianolle sekä trumpetille ja pianolle (Fennica Gehrman Oy), teos tuuballe ja harmonikalle, sinfonia jousille, teos vaskiyhtyeelle ja lyöjille sekä useita pienimuotoisia teoksia pianolle.

Vuodesta 2011 Tuomas on ollut Piazzollan musiikkiin erikoistuneen In Time-kvintetin pianisti.

Turriago on levyttänyt Alba- ja Pilfink-levymerkeille. Uusin levytys, yhdessä trumpettitaiteilija Jouko Harjanteen kanssa, sisältää Wessmanin, Eerolan, Sipilän ja Turriagon itsensä trumpettisonaatit.

Virolahtelaisille Tuomas Turriago on tuttu: hän sävelsi suurta suosiota saavuttaneen juhlakantaatin ”Maan ja meren rajalla” Virolahden 680 –vuotisjuhlan kunniaksi. Teos sai kantaesityksensä 13.7.2016  Virolahden kirkossa.