Tuomas Turriago

piano

Biografia

Tuomas Turriagon (1979) muusikon ura on ollut erittäin monipuolinen, tärkeimpänä innoittajana kyltymätön intohimo ja rakkaus musiikkiin, soittimesta, tyylistä ja genrestä riippumatta. Hän aloitti pianonsoiton 7-vuotiaana ja jo 9-vuotiaana mukaan tuli myös säveltäminen. Debyytti orkesterin solistina oli Jyväskylä Sinfonian solistina 11-vuotiaana, konserttona Mozartin A-duuri, K488. 13-vuotiaana Tuomas voitti Kilin pianokilpailun Ruotsissa ja 22-vuotiaana tuli toinen palkinto kansallisessa Jyväskylän Pianokilpailussa. Hänen pianistin uransa on ollut kamarimusiikkipainotteinen ja hän on toiminut myös Säestyksen Lehtorina Tampereen Musiikkiakatemiassa/TAMK vuodesta 2004. Hän on esiintynyt useiden suomalaisten orkestereiden (Tampere Filharmonia, Jyväskylä Sinfonia, Mikkelin Orkesteri) solistina ja soittanut lukuisilla suomalaisilla musiikkijuhlilla ja eri puolella Eurooppaa, Yhdysvalloissa, Kolumbiassa, Lähi-Idässä ja Kaukoidässä.

Pianistin uransa ohella Tuomas on ollut varsin tuottelias säveltäjä. 32 teosta käsittävään tuotantoon kuuluu mm. kaksi kamarioopperaa, kaksi pianosonaattia, sonaatit tuuballe ja pianolle, trumpetille ja pianolle sekä käyrätorvelle ja pianolle, kaksi jousikvartettoa sekä sinfonia jousille. Hänen musiikkiaan ovat kustantaneet Fennica Gehrman ja Uusinta Kustannus. Hänen pianokappaleensa Jitters (2016) voitti toisen palkinnon Tampereen Pianoseuran järjestämässä sävellyskilpailussa ja on pakollisena teoksena valtakunnallisessa Tampereen Pianokilpailussa 2017.

Tuomas Turriago on Tampereen Kamarioopperayhdistyksen perustajajäsen ja kapellimestari, ja on yhä aktiivisemmin toiminut kapellimestarina muuallakin: Vuosina 2009-2016 hän on johtanut Vaasan, Seinäjoen ja Mikkelin kaupunginorkestereita, sekä Tampere Rawta, Tampere Chamberia, Tampere Filharmonian Vaskia, Portugalilaista Massive Brass Attackia sekä Tampereen Musiikkiakatemian eri opiskelijaorkestereita ja oopperaproduktioita. Tuomas on levyttänyt Alba ja Pilfink –levymerkeille.

Virolahtelaisille Tuomas Turriago on tuttu: hän sävelsi suurta suosiota saavuttaneen juhlakantaatin ”Maan ja meren rajalla” Virolahden 680 –vuotisjuhlan kunniaksi. Teos sai kantaesityksensä 13.7.2016  Virolahden kirkossa.