Samuli Peltonen

sello, Mestarikurssi

Biografia

Samuli Peltonen aloitti sellonsoiton vuonna 1989 Etelä-Pohjanmaan musiikki­opistossa Ferenc Gyimesin ja Jussi Peltosen johdolla. Turun taideakatemiassa hän opiskeli vuosina 1998-2002 Timo Hanhisen oppilaana. Sibelius-Akatemiassa hän opiskeli vuosina 2002-2010 Sibelius-Akatemiassa professori Arto Noraksen luokalla, josta hän valmistui erinomaisin arvosanoin musiikin maisteriksi vuonna 2011. Peltonen on täydentänyt opintojaan useilla mestarikursseilla opettajinaan mm. Fred Sherry, Heinrich Shiff, Gary Hoffman, Tsuyoshi Tsutsumi, Torleif Thedeen, Frans Helmersson, Martti Rousi ja Marko Ylönen. Tällä hetkellä Samuli toimii vt. soolosellistinä Royal Danish ooppera orkesterissa, Suomen Kansallisoopperan soolosellistinä, sellonsoitonopettajana Metropolia Ammattikorkeakoulussa Helsingissä, tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa sekä sellistinä Helsingin kaupunginorkesterissa. Peltonen on pitänyt mestarikursseja Suomessa, Italiassa sekä Virossa. Samuli toimii yhdessä Anna-Mari Murdveen kanssa elokuu-ensemblen taiteellisena johtajana sekä Le Altre Note ensemblen jäsenenä.

Samuli Peltonen on esiintynyt usean suomalaisen orkesterin mm. Helsingin kaupunginorkesterin, Radio sinfoniaorkesterin, Tampere Filharmonian, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Turun filharmonisen orkesterin, Tapiola sinfoniettan, Oulu sinfonian sekä Seinäjoen ja Vaasan kaupungin­orkesterien solistina. Peltonen on myös esiintynyt mm. English Chamber Orchestran solistina, Itämeri-festivaalilla Tukholmassa sekä Puolassa Czestochowassa Bronislaw Huberman Festivalilla. Hän on esiintynyt myös monipuolisena kamarimuusikkona eri kokoonpanoissa mm. Yhdys­valloissa, Espanjassa, Islannissa, Saksassa, Tanskassa ja Virossa. Hän on tehnyt radionauhoituksia Suomen Yleisradiolle sekä levyttänyt Uuno Klamin Tseremissiläisen fantasian Helsingin kaupungin­orkesterin solistina.

Samuli Peltonen on voittanut II-palkinnon Baltian ja Pohjoismaiden välisissä duo-kilpailuissa sisarensa Anna-Mari Murdveen kanssa vuonna 2004. Pariisin Rostropovits -kilpailuissa 2009 hän oli semi-finalisti. Vuonna 2006 hän saavutti I-palkinnon Turun kansallisissa sellokilpailuissa, ja vuonna 2007 IV-sijan Paulon kansainvälisissä sellokilpailuissa. Vuonna 2008 hän voitti kansainvälisen Krystof Penderecki -sellokilpailun Puolassa, jossa hänet palkittiin myös erikoispalkinnolla parhaasta K. Pendereckin konserton esityksestä. Hän pääsi ainoana suomalaisena Tchaikovsky-kilpailuihin Moskovassa 2011.

Samuli Peltosen instrumentti on Joseph Hill vuodelta 1751.

Samuli pitää jo toista mestarikurssiaan Kaakon Kamarimusiikissa, edellinen järjestettiin 2016.