Kuva: Heikki Tuuli

Matti Salminen

Basso

Biografia

Matti Salminen on eräs aikamme merkittävimmistä bassoista. Vuosikymmeniä kestäneen upean uransa aikana Salminen on esiintynyt suurilla kansainvälisillä oopperalavoilla kuten Berliinin Deutsche Operissa ja New Yorkin Metropolitanissa. Suomen kansallisoopperan (1969–72) jälkeen hän on ollut kiinnitettynä mm. Kölnin ja Zürichin oopperataloissa. Salmista totuttiin kuulemaan myös Bayreuthin musiikkijuhlilla Wagnerin musiikin vahvana tulkkina. Salminen ehti esiintyä Bayreuthissa 154 kertaa kymmenessä eri roolissa kunnes hän siirtyi kesäkausiksi Savonlinnan oopperajuhlille.

Hänen uraansa dokumentoi myös vaikuttava määrä ääni- ja videotallenteita. Uransa aikana Salminen on tehnyt useita kymmeniä levytyksiä, joista kahdesta hän on saanut arvostetut yhdysvaltalaiset Grammy-palkinnot. Salmista on tähänastisen uransa aikana kunnioitettu lukuisilla arvonimillä ja huomionosoituksilla, mm. Pro Finlandia -mitali, Suomen Valkoisen Ruusun komentajamerkki, Saksan liittotasavallan ansioritarikunnan ansioristi, Bayerischer Kammersänger, Österreichischer Kammersänger, Suomen Wagner-seuran kunniajäsen, Premio Lirico -palkinto.

Salminen on oman laulajanuransa ohessa ollut aina kiinnostunut maamme musiikkielämästä ja sen kehittämisestä. Perustamansa säätiön kautta hän haluaa tukea erityisesti suomalaisten nuorten lahjakkaiden laulajien kehitystä.