Johannes Piirto

Johannes Piirto

piano

Biografia

 
Johannes Piirto on yksi Suomen monipuolisimmista ja kiinnostavimmista pianisteista, jolle improvisaatio ja sävellys ovat aina olleet olennainen osa muusikkoutta. Hän kantaesitti teoksensa Virta Helsingin uuden Musiikkitalon avajaisissa syksyllä 2011 ja tilausteos Prologi pianolle ja orkesterille sai kantaesityksensä Tammisaaren Kesäkonserteissa kesällä 2012 Jukka-Pekka Sarasteen johtaessa Suomalaista Kamariorkesteria. Piirron uusin teos Kehä puolestaan kantaesitettiin Jukka-Pekka Sarasteen 60-vuotisjuhlakonsertissa Helsingissä huhtikuussa 2016.
 
Piirto on esiintynyt muun muassa Radion sinfoniaorkesterin, Tampere Filharmonian, Sinfonia Lahden, Turun filharmonisen orkesterin, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin sekä Pärnun kaupunginorkesterin kanssa, ja tehnyt yhteistyötä muun muassa Jukka-Pekka Sarasteen, Santtu-Matias
Rouvalin, Sakari Oramon, Dima Slobodenioukin, Okko Kamun ja Olari Eltsin kanssa.
 
Paitsi orkesterisolistina, Johannes Piirto on tuttu näky myös lukuisilla festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla: näihin lukeutuvat muun muassa Mikkelin Valery Gergiev -musiikkijuhlat, Kauniaisten sekä Mäntän Musiikkijuhlat, Tammisaaren Kesäkonsertit, PianoEspoo, Rauma Festivo, Hetan Musiikkipäivät sekä Cziffra-säätiön festivaali Wienissä, Sveitsissä ja USA:ssa. Hän on soittanut kamarimusiikkia muun muassa Lilli
Paasikiven, Mari Palon, Petteri Salomaan, Cecilia Zilliacuksen, Natalia Gutmanin, sekä Alexander Chaushianin kanssa.
 
Piirto on palkittu monissa kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa, muun muassa Dorothy MacKenzie Artist Recognition Scholarship Awards -pianokilpailu New Yorkissa vuonna 2008 sekä Kansainvälinen Maj Lind -pianokilpailu Helsingissä vuonna 2012. Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt Piirrolle apurahaa, ja Pro Musica -stipendin hän on saanut kolmesti.
 
Johannes Piirto on opiskellut pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa Jussi Siiralan, Matti Raekallion, Antti Siiralan ja Liisa Pohjolan oppilaana, sekä sävellystä Tapio Tuomelan ja orkesterinjohtoa Jorma Panulan johdolla. Lisäksi hän on osallistunut muun muassa András Schiffin, Menahem Presslerin ja Dmitri Baskirovin mestarikursseille, ja kauden 2013-14 hän opiskeli Wienissä Universität für Musik und darstellende Kunst -yliopistossa professori Stefan Vladarin oppilaana.