Medialle

Tiedotteet

Tiedote 29.10.2021

Kaakon Kamarimusiikin Syyssoitto 6.-7.11.2021

Kaakon Kamarimusiikin Syyssoiton konsertteihin on tullut koronatilanteen aiheuttamia ohjelmanmuutoksia. Fagotisti Bence Bogányin osallistuminen Kaakon Kamarimusiikin Syyssoittoon on peruuntunut. Samalla muuttuvat myös molempien konserttien ohjelmat, kun fagottinumerot jäävät kokonaan pois.

– Peruutukset ovat aina ei-toivottuja yllätyksiä, mutta olemme onneksi saaneet nopealla aikataululla koottua uuden ohjelman. Olemme myös saaneet hienoa täydennystä taiteilijakaartiin, kun alttoviulisti Ilari Angervo liittyy mukaan sunnuntain konserttiin, Kaakon Kamarimusiikin taiteellinen johtaja Jukka Merjanen kertoo.

Lauantai-illan konsertissa kuullaan Gabriel Faurén sekä Wolfgang Amadeus Mozartin sävellykset, jotka sopivat hyvin konsertin hartaaseen tunnelmaan. Sunnuntain konsertissa uutena ovat Franz Schubertin Arpeggione-sonaatti sekä Johannes Brahmsin Scherzo, jotka suuntaavat teeman mukaisesti kohti valoa ja iloa.

Konsertit järjestetään Virolahden kirkossa.

 

Lauantai 6.11. klo 18, Sielun syvyydestä

Johannes Brahms: Sonaatti sellolle ja pianolle nro 1, e-molli op. 38

Gabriel Fauré: Pavane, viululle, sellolle ja pianolle, op 50

Wolfgang Amadeus Mozart: Sonaatti viululle ja pianolle, KV 304, e-molli, osat Allegro ja Tempo di Minuetto

Frédéric Chopin: Surumarssi. Pianosonaatista nro 2, b-molli

Johannes Brahms: Pianotrio nro 3, c-molli op. 101

 

Sunnuntai 7.11. klo 15, Kohti valoa

Franz Schubert: Arpeggione-sonaatti a-molli D821 alttoviululle ja pianolle

Ludwig van Beethoven: Sonaatti sellolle ja pianolle nro 1, F-duuri op. 5

Johannes Brahms: Scherzo (Sonatensatz) viululle ja pianolle

Joseph Haydn: Pianotrio nro 39, G-duuri, ”Mustalainen”

 

 

2.7.2021

Kaakon Kamarimusiikissa Ville Matvejeffin kantaesitys Cold Broken Fisherman

Kaakon Kamarimusiikin Rajapinnalla -konsertti perjantaina 9.7. klo 16 tuo kuulijoille upean ja laajan kokonaisuuden eri aikakausien suomalaista musiikkia ja musiikkielämää entisajan suurhahmoista nykypäivän musiikkivaikuttajiin. Konsertissa kuullaan myös aivan uusinta suomalaista musiikkia, sillä kantaesityksensä saa Ville Matvejeffin uusi teos jousikvartetille. Säveltäjä on antanut juuri teokselleen nimen ”Cold Broken Fisherman”. Matvejeff itse kertoo teoksensa synnystä:

 

”Uusi teokseni jousikvartetille, ”Cold Broken Fisherman”, on syntynyt varsin pitkän sävellystauon jälkeen – edellinen kantaesitykseni toteutui vuonna 2015, ja tällä välin kapellimestarin ja taiteellisen johtajan työt ovat vieneet lähes kaiken ajan säveltämiseltä. Koronapandemian myötä paitsi välillä yllättävästi tyhjentynyt kalenteri myös tämä erikoinen ja henkisesti niin raskas kuin stimuloivakin ajanjakso on kuitenkin antanut tervetulleen uuden ja inspiroivan sysäyksen musiikin kirjoittamiseen.

Teos liikkuu vankasti modaalis-kromaattisessa harmoniamaailmassa. Alussa esitellään kaksi erilaista musiikillista aihetta: ensin iskevä, aggressiivinen ja motorinen, sitten seesteinen, melodinen ja melankolinenkin aihe. Nämä kaksi aihetta vuorottelevat ja muuntuvat teoksen edetessä. Melankolinen aihe dominoi teoksen keskiosaa, mutta purkautuu lopulta vapautuneeseen, riemullisen rytmikkääseen synteesiin, joka on inspiraatiossa velkaa John Adamsin Harmonielehrelle. Monet jousisoittajat rakastavat portamentoa, pientä melodialinjaa vahvistavaa liukua, ja niinpä nämä portamentot ja glissandot ovat tietoisen keskeisessä roolissa osana teoksen temaattista ja melodista materiaalia.

Itse otsikon, ”Cold Broken Fisherman”, syvällisempi taustatarina jääköön kuulijoiden mielikuvituksen varaan. Todettakoon silti, että jokaisella otsikon sanalla on sekä itsenäinen että keskinäinen viitteensä Kaakon Kamarimusiikin taiteellisen johtajan Jukka Merjasen aloitteesta syntyneeseen ja nyt kantaesityksensä saavaan teoksen taustainnoituksiin. Kuten hyvin tiedetään, Jukka, jolle teos on omistettu, on Virolahden vesillä tunnettu myös säitä kaihtamattomana kalamiehenä.”

 

 

28.6.2021

Kaakon Kamarimusiikki valmistautuu kolmen päivän puistofestivaaliin 7.-9.7.

Ensi tahdit ilmoille reilun viikon kuluttua

Kaakon Kamarimusiikin ensi tahdit kajahtavat ilmoille Taikahuilu -lastenkonsertissa Virolahdella Harjun Hovin puistossa keskiviikkona 7.7. klo 14. Avajaispäivä jatkuu klo 16 The Fabulous Bäckström Brothersin hulvattomalla showlla, jossa he todistavat vääräksi käsitykset klassisen musiikin jäykkyydestä ja vakavuudesta. Avajaispäivä päättyy leikkimieliseen, kiinnostavia ja harvemmin kuultuja teoksia esittelevään Suomi-Ruotsi musiikkimaaotteluun Finnkampen -konsertissa klo 19.

Toinen festivaalipäivä alkaa oheisohjelmalla: tarjolla on kaksi opastettua kävelykierrosta Harjun Hovin alueella klo 14.30 alkaen. Valittavana on Harjun historiaa ja nykypäivää sekä Salpalinjaa esittelevät kierrokset, joille on vapaa pääsy. Jaloittelun jälkeen jatkuu musiikkiohjelma: päivän avauskonsertti Slaavilainen sielu klo 16 vie kuulijat monipuoliselle musiikkimatkalle slaavilaisiin tunnelmiin. Humiseva Harju -konsertissa klo 19 tarjolla on lisää kamarimusiikin makupaloja laajalla skaalalla. Päivän konserteissa kuullaan niin jazzahtavia kuin kansanmusiikinkin sävyjä perinteisten kamarimusiikkiteosten ohella sekä käyrätorven ja kontrabasson vahvoja sävyjä solistisissa tehtävissä.   

Tiiviin kolmipäiväisen puistofestivaalin päätöspäivän perjantain 9.7. avaa Schubertin rakastettu liedsarja Die schöne Müllerin (Kaunis myllärintytär) romanttisesti Harjun aidossa maalaismiljöössä. Rajapinnalla -konsertti klo 16 tuo kuulijoille upean ja laajan kokonaisuuden eri aikakausien suomalaista musiikkia ja musiikkielämää entisajan suurhahmoista nykypäivän musiikkivaikuttajiin. Konsertissa kuullaan myös aivan uusinta suomalaista musiikkia, sillä kantaesityksensä saa Ville Matvejeffin uusi teos jousikvartetille. Festivaalin päätöksenä soi jälleen tango Unto Monosesta Astor Piazzollaan Tangon taikaa -konsertissa klo 19. Sen jälkeen on vielä mahdollista kokoontua yhteen tunnelmia kertailemaan Harjun puistobuffetin äärelle Kesäkahvila Kiessiin.

Räiskyvyyttä ja virtuositeettia

”Tämä festivaali tehdään ilolla ja täydestä sydämestä synkän ja raskaan vuoden jälkeen. Olemme tehneet kulisseissa valtavan määrän työtä, jotta voisimme olla etulinjassa tarjoamassa laadukasta musiikkia kuulijoillemme”, kertoo taiteellinen johtaja Jukka Merjanen. ”Nyt kuultavassa kokonaisuudessa korostuvat räiskyvyys, virtuoottisuus ja tietynlainen näyttävyys, reteä ja hyvä meininki! Tämä ohjelmisto sopii erityisen hyvin ulkoilmalavalle ja laadukas äänentoisto takaa miellyttävän konserttikokonaisuuden sekä taiteilijoille että yleisölle”, Merjanen vakuuttaa.  

Koolla on jälleen Suomen eturivin joukko taiteilijoita, joita on nähty festivaalilla jo aiemminkin. Viulisteina Jukka Merjasen lisäksi kuullaan Petteri Iivosta ja Ville Koposta. Estradille nousevat alttoviulistit Kirsikka de Leval Jezierski ja Mari Viluksela sekä sellistit Lauri Kankkunen ja Samuli Peltonen. Kontabasson taituruutta esittelee Maria Krykov ja käyrätorven Sam Parkkonen. Pianisteina ovat tutut Liisa Malmivaara ja Tuomas Turriago, joka vastaa myös monista sovituksista.  Bassobaritoni Erik Rousi esiintyy kahdessa konsertissa ja oman huikean musiikkishownsa tapahtumaan tuovat The Fabulous Bäckström BrothersPetri ja Jouni Bäckström sekä Jukka Nykänen.

Toimiva ja turvallinen puistofestivaali

Puistofestivaalin järjestelyt ovat sujuneet hyvin. ”Olemme uuden äärellä, kun kaikki konsertit toteutetaan tänä vuonna ulkoilmalavalla. Vaikka korona on nyt sanellut nämä ehdot, uskon että tämä elementti voidaan pitää osana tapahtumaa jatkossakin”, arvioi toiminnanjohtaja Antti Niemi. ”Olemme juuri nähneet, miten koronatilanne voi äkistikin muuttua. Puistokonserteissa pystymme kuitenkin hyvin takaamaan yleisön, esiintyjien ja henkilökunnan turvallisuuden. Tilaa riittää. Logistiikkakin sujuu ongelmitta, kun sekä taiteilijoiden että yleisön palvelut ovat kaikki samassa Harjun pihapiirissä kävelyetäisyydellä. Jos säätilanne muuttuu aivan mahdottomaksi, pystymme myös siirtämään konsertit sisätiloihin. Tässäkin Harju osoittaa toimivuutensa festaripaikkana”, summaa Niemi.

Liput

Lipunmyynti on käynnissä Lippupisteessä. Paikallisia myyntipisteitä tänä vuonna ovat Virolahden Bunkkerimuseo ja Harjun Kesäkahvila Kiessi sekä Klamilan kylätupa Ronkuli. Tapahtumapaikalla lipunmyynti alkaa aina tuntia ennen konserttia.

Lisätietoja:

Taiteellinen johtaja Jukka Merjanen, 040 7076938, jukka@kaakkofestival.fi
Toiminnanjohtaja Antti Niemi, 046 5523144, ande@kaakkofestival.fi
www.kaakkofestival.fi  
www.facebook.com/kaakonkamarimusiikki/

Kuvia median käyttöön:
http://www.kaakkofestival.fi/medialle/

Kuvia

Tiedote 7.6.2021: Kaakon Kamarimusiikki soi puistokonserteissa Harjussa kolmen päivän ajan 7.-9.7.2021

Kaakon Kamarimusiikki soi Virolahdella heinäkuussa uudelleen muokatulla ohjelmalla. Luvassa on kolmipäiväinen festivaali ja kaikkiaan kahdeksan konsertin sarja, joka toteutetaan Harjun Hovin puistossa. Harjun historiallisen miljöön keskelle rakentuu festivaalilava ja -katsomo, joten esiintyjät ja yleisö pääsevät kokemaan oikeaa ja aitoa kesäfestaritunnelmaa taivasalla.

”Kevään mittaan alkoi koronaennusteiden mukaan näyttää mahdottomalta, että pystyisimme toteuttamaan aiemmin keväällä julkaistun ohjelman kokonaisuudessaan. Erilaisten vaihtoehtojen joukosta päädyttiin tähän turvallisimpaan eli ulkoilmatapahtumaan, jossa tapahtumapaikkoja on meille poikkeuksellisesti vain yksi – aina vetovoimainen Harjun Hovi”, kertailevat kevään vaiheita taiteellinen johtaja Jukka Merjanen ja toiminnanjohtaja Antti Niemi.

Kaakon Kamarimusiikin hallitus seurasi jännityksellä ja valmiudessa tilannetta koko kevään ajan. ”Festivaalin peruuttaminen oli jo todella lähellä, mutta tällä uudella ulkoilmasuunnitelmalla rohkaistuimme sittenkin yrittämään ja teimme päätöksen torstaina 3.6. Seuraavana päivänä tulikin tieto kokoontumisrajoituksen poistumisesta”, kertoo yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Risto Kouki ja jatkaa: ”Kaakon Kamarimusiiki on merkittävä tapahtuma Virolahdelle. Sen jääminen jo toistamiseen pois kesän ohjelmasta olisi ollut suuri menetys. Sekä taiteilijoilla että järjestäjillä on nyt intoa ja hyvä tekemisen meininki. Toivottavasti yleisökin kokee samoin ja saapuu paikalle runsaslukuisesti.”

Vaikka kokoontumisrajoitukset ovatkin Kymenlaaksossa juuri poistuneet, yleisön ja esiintyjien sekä järjestelyhenkilökunnan turvallisuuteen tulee silti kiinnittää erityistä huomiota. Esiintyjille ja järjestäjille on kertynyt tietoa ja vahvaa käytännön kokemusta turvajärjestelyistä koko kuluneen vuoden ajalta. Ulkotapahtumassa turvavälien sekä maski- ja hygieniasuosituksien noudattaminen on myös helpompaa ja kaikki osapuolet voivat saapua luottavaisin mielin festivaalille.

Oman jännityksensä tapahtuman onnistumiseen tuo sää, mutta järjestäjät uskovat vakaasti suomalaisten säänkestävyyteen niin sateessa kuin paisteessakin. Kauniina kesäpäivänä on vaikea keksiä Harjun puistoa viehättävämpää paikkaa. Kun tähän lisätään vielä laadukas musiikki ja Harjun hyvät kahvila- ja ravintolapalvelut, unohtumaton elämys on kävijöille taattu.

Nyt julkaistavassa kahdeksan konsertin sarjassa ovat mukana aiemman ohjelman keskeisimmät elementit, mutta uudelleenjärjesteltynä kolmen päivän tiiviiksi paketiksi. Pois ovat jääneet kokonaan mestarikurssit, Suomen Kansallisbaletin tanssijoiden esitykset sekä Klami-juhlakonsertti, joita toivottavasti voidaan kuulla tulevina vuosina. ”Rajalla” on edelleen festivaalin pääteemana Salpalinjan ja Uudenkaupungin rauhan merkkivuosien myötä.

”Konserttipäivillä on jokaisella oma draaman kaarensa. Tunnelmat vaihtelevat vakavasta kepeään ja mukana on niin tuttuja klassikkosäveltäjiä kuin uusia tuttavuuksiakin. Huumoriakaan ei ole unohdettu: esimerkiksi Finnkampen -konsertti on leikkisä Suomi-Ruotsi -maaottelu klassisen musiikin maailmasta. Mukana on harvemmin kuultuja, mutta aivan ihastuttavia mestariteoksia.”, taiteellinen johtaja, viulisti Jukka Merjanen nostaa monipuolisesta ohjelmasta. ”Harju on upea ympäristö konserteille. Erityisen hyvin sinne istuu bassobaritoni Erik Rousin ja pianisti Liisa Malmivaaran tulkitsema Schubertin Die schöne Müllerin (Kaunis myllärintytär) -laulusarja, jonka tapahtumien kulku on kuin luotu näihin idyllisiin maalaismaisemiin.”

Tutustu ohjelmaan täältä

Liput

Lipunmyynti alkaa Lippupisteessä noin viikon kuluttua. Paikallisia myyntipisteitä tänä vuonna ovat Virolahden Bunkkerimuseo ja Harjun Kesäkahvila Kiessi sekä Klamilan kylätupa Ronkuli. Tapahtumapaikalla lipunmyynti alkaa aina tuntia ennen konserttia.

Lisätietoja:

Taiteellinen johtaja Jukka Merjanen, 040 7076938, jukka@kaakkofestival.fi
Toiminnanjohtaja Antti Niemi, 046 5523144, ande@kaakkofestival.fi

 

 

Tiedote 16.2.2021: Kaakon Kamarimusiikki soi 6.-10.7.2021

Kaakon Kamarimusiikin järjestelyt ensi kesän festivaalia varten ovat parhaillaan käynnissä. Mikäli tilanne sen sallii, kamarimusiikki soi Kaakossa tiistaista 6.7. lauantaihin 10.7.2021. Konsertteja on suunnitteilla yksitoista. Kesällä 2020 festivaali jouduttiin koronan takia perumaan, mutta loka-marraskuun vaihteessa pystyttiin kuitenkin järjestämään pienimuotoinen kahden konsertin Syyssoitto Virolahden kirkossa. Tulevan kesän festivaali olisi toteutuessaan vuonna 2014 toimintansa aloittaneen Kaakon Kamarimusiikin kahdeksas tapahtuma.

Tulevan kesän suunnittelussa varaudutaan siihen, että rajoituksia on edelleen voimassa ja noudatamme tarkoin voimassa olevia suosituksia. Kaakon Kamarimusiikin vahvuus on festivaalin pieni koko ja joustavuus. Esiintyjille ja järjestäjille on kertynyt tietoa ja vahvaa käytännön kokemusta turvajärjestelyistä koko kuluneen vuoden ajalta. Pystymme sopeuttamaan toimintamme ja tekemään päätöksiä nopeasti tilanteen niin vaatiessa. Yleisön, esiintyjien ja tapahtuman tekijöiden turvallisuus on ehdoton edellytys, josta ei tapahtumassa tulla tinkimään.

Rajalla

Festivaali kantaa tänä vuonna tunnuslausetta ”Rajalla”. Kolmesataa vuotta sitten solmittiin Ruotsin ja Venäjän välille Uudenkaupungin rauha (1721). Rauhan rajan lähtöpiste oli Virolahdella. Raja jakoi Virolahden keskeltä kahtia ja mullisti paikallisten asukkaiden elämän – kuten monesti myöhemminkin. Kulttuurit kohtasivat Virolahdella kolmesataa vuotta sitten ja sitä henkeä tavoittelemme myös ohjelmistossa. Raja erottaa ja samalla myös yhdistää. Rajalla olemisessa on sekä haittansa että etunsa – olla ensimmäinen, olla lähimpänä toista. Festivaalin ohjelmassa teema näkyy slaavilaisen ja skandinaavisen kulttuurien rinnastamisessa ja yhdistämisessä. Kesän 2020 peruuntuneen festivaalin teemoja löytyy myös tämän vuoden ohjelmassa. Salpalinja 80 vuotta -konsertti ja tilausteos kuullaan tulevana kesänä. Luontoteema on jälleen festivaalilla läsnä mm. Vahtivuoren luontonäyttämöllä toteutettavan esityksen muodossa. Uuno Klamin 120 -juhlavuosi huomioidaan myös ohjelmassa.

Kesän festivaalin ohjelma julkaistaan maaliskuussa.

Antti Niemi toiminnanjohtajaksi

Festivaalin käynnistämisvaiheista 2013 lähtien mukana ollut toiminnanjohtaja Siru Ahopelto jättää tänä vuonna tehtävän seuraajalleen Antti Niemelle. Niemi ei suinkaan ole vieras hahmo festivaalilla, vaan hän on ollut mukana vuodesta 2015 lähtien jokaisessa tapahtumassa konserttijärjestäjän tehtävässä ja paikat sekä ihmiset ovat tulleet vuosien varrella hyvin tutuiksi. Mukanaan Antti Niemi tuo festivaalille rautaista kokemusta. Hän on toiminut vuodesta 2009 lähtien Suomen Kansallisoopperan ja -baletin orkesterijärjestäjänä. Lisäksi hänellä on kokemusta maamme johtavien festivaalien moninaisista järjestelytehtävistä, cv:stä löytyvät mm. Meidän Festivaali, Musiikin Aika, Avanti!n Suvisoitto ja Savonlinnan oopperajuhlat.

 

2019

Tiedote 11.10.2019: Kaakon Kamarimusiikki Finland Festivalsin jäseneksi

Kaakon Kamarimusiikki on valittu Finland Festivalsin jäseneksi. Finland Festivals on valtakunnallinen taide- ja kulttuurifestivaalien yhteistyöjärjestö, joka kokoaa sateenvarjonsa alle Suomen parhaat ja kiinnostavimmat tapahtumat. Musiikin eri lajien lisäksi mukana on niin tanssin, teatterin, kirjallisuuden, kuvataiteen, elokuvan kuin lastenkulttuurinkin parhaat tekijät. Jäsenfestivaaleja on tällä hetkellä lähes sata. Finland Festivalsin tärkeimmät tehtävät ovat festivaalien edunvalvonta, promootio, tiedotus, kansainvälistyminen, kulttuurimatkailun edistäminen, tiedonkeruu ja tutkimus sekä koulutus. Se on festivaalikentän ääni, asiantuntija ja ylivoimainen tietopankki, jonka asiantuntemusta käytetään aina kun festivaalien toimintaedellytyksiä koskevia päätöksiä tehdään.

– Olemme oikein iloisia, että meidät hyväksyttiin jo näin alkutaipaleellamme mukaan. Uskon, että saamme Finland Festivalsin kautta hyviä työkaluja Kaakon Kamarimusiikin kehittämiseen ja viesti meistä leviää entistä laajemmalle. Odotamme myös paljon verkostoitumiselta ja sitä kautta saatavalta vertaistuelta, kertoo toiminnanjohtaja Siru Ahopelto.

Finland Festivals: http://www.festivals.fi

Tiedote 25.6. Kaakon_Kamarimusiikki_alkaa_soida_tiistaina_2.7._Virolahdella

Tiedote_10.6.2019_Kantaesitys_Harjussa_ja balettiohjelmaa

Tiedote 26.3.2019_ Kaakon Kamarimusiikki 2.-6.7.2019 – ohjelma on julkaistu

Kuvia median käyttöön sivun alaosassa!

2018

Tiedote 25.6.2018: Kaakon Kamarimusiikki kertoo tarinoita

Tiedote 23.5.2018: Kaakon Kamarimusiikki on täynnä tarinaa – huipulla ooppera Simson ja Delila

Tiedote 5.3.2018: Kaakon Kamarimusiikki 3. – 7.7.2018 

2017

Tiedote 19.6.2017: Lipunmyynti alkaa kesäinfossa 21.6.

Tiedote 6.6.2017: Viipuri, Lilli Paasikivi ja klassisen kulmakivet Kaakon Kamarimusiikin vetonauloina

Tiedote 24.4.2017: Kaakon Kamarimusiikissa 4-8.7. on ystävyyttä, matkailua, rajayhteisyyttä: Virolahti ja Viipuri veljeksiä kulttuurissa

Tiedote 15.3.2017: Kaakon Kamarimusiikki 4.-8.7.2017 – Musiikki ei tunne rajoja

Tiedote 15.3.2017: Konserttimatka Viipuriin 4.7.2017

Alla olevat kuvat on tarkoitettu median käyttöön.