Medialle

Tiedotteet

7.6.2021

Kaakon Kamarimusiikki soi puistokonserteissa Harjussa kolmen päivän ajan 7.-9.7.2021

Kaakon Kamarimusiikki soi Virolahdella heinäkuussa uudelleen muokatulla ohjelmalla. Luvassa on kolmipäiväinen festivaali ja kaikkiaan kahdeksan konsertin sarja, joka toteutetaan Harjun Hovin puistossa. Harjun historiallisen miljöön keskelle rakentuu festivaalilava ja -katsomo, joten esiintyjät ja yleisö pääsevät kokemaan oikeaa ja aitoa kesäfestaritunnelmaa taivasalla.

”Kevään mittaan alkoi koronaennusteiden mukaan näyttää mahdottomalta, että pystyisimme toteuttamaan aiemmin keväällä julkaistun ohjelman kokonaisuudessaan. Erilaisten vaihtoehtojen joukosta päädyttiin tähän turvallisimpaan eli ulkoilmatapahtumaan, jossa tapahtumapaikkoja on meille poikkeuksellisesti vain yksi – aina vetovoimainen Harjun Hovi”, kertailevat kevään vaiheita taiteellinen johtaja Jukka Merjanen ja toiminnanjohtaja Antti Niemi.

Kaakon Kamarimusiikin hallitus seurasi jännityksellä ja valmiudessa tilannetta koko kevään ajan. ”Festivaalin peruuttaminen oli jo todella lähellä, mutta tällä uudella ulkoilmasuunnitelmalla rohkaistuimme sittenkin yrittämään ja teimme päätöksen torstaina 3.6. Seuraavana päivänä tulikin tieto kokoontumisrajoituksen poistumisesta”, kertoo yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Risto Kouki ja jatkaa: ”Kaakon Kamarimusiiki on merkittävä tapahtuma Virolahdelle. Sen jääminen jo toistamiseen pois kesän ohjelmasta olisi ollut suuri menetys. Sekä taiteilijoilla että järjestäjillä on nyt intoa ja hyvä tekemisen meininki. Toivottavasti yleisökin kokee samoin ja saapuu paikalle runsaslukuisesti.”

Vaikka kokoontumisrajoitukset ovatkin Kymenlaaksossa juuri poistuneet, yleisön ja esiintyjien sekä järjestelyhenkilökunnan turvallisuuteen tulee silti kiinnittää erityistä huomiota. Esiintyjille ja järjestäjille on kertynyt tietoa ja vahvaa käytännön kokemusta turvajärjestelyistä koko kuluneen vuoden ajalta. Ulkotapahtumassa turvavälien sekä maski- ja hygieniasuosituksien noudattaminen on myös helpompaa ja kaikki osapuolet voivat saapua luottavaisin mielin festivaalille.

Oman jännityksensä tapahtuman onnistumiseen tuo sää, mutta järjestäjät uskovat vakaasti suomalaisten säänkestävyyteen niin sateessa kuin paisteessakin. Kauniina kesäpäivänä on vaikea keksiä Harjun puistoa viehättävämpää paikkaa. Kun tähän lisätään vielä laadukas musiikki ja Harjun hyvät kahvila- ja ravintolapalvelut, unohtumaton elämys on kävijöille taattu.

Nyt julkaistavassa kahdeksan konsertin sarjassa ovat mukana aiemman ohjelman keskeisimmät elementit, mutta uudelleenjärjesteltynä kolmen päivän tiiviiksi paketiksi. Pois ovat jääneet kokonaan mestarikurssit, Suomen Kansallisbaletin tanssijoiden esitykset sekä Klami-juhlakonsertti, joita toivottavasti voidaan kuulla tulevina vuosina. ”Rajalla” on edelleen festivaalin pääteemana Salpalinjan ja Uudenkaupungin rauhan merkkivuosien myötä.

”Konserttipäivillä on jokaisella oma draaman kaarensa. Tunnelmat vaihtelevat vakavasta kepeään ja mukana on niin tuttuja klassikkosäveltäjiä kuin uusia tuttavuuksiakin. Huumoriakaan ei ole unohdettu: esimerkiksi Finnkampen -konsertti on leikkisä Suomi-Ruotsi -maaottelu klassisen musiikin maailmasta. Mukana on harvemmin kuultuja, mutta aivan ihastuttavia mestariteoksia.”, taiteellinen johtaja, viulisti Jukka Merjanen nostaa monipuolisesta ohjelmasta. ”Harju on upea ympäristö konserteille. Erityisen hyvin sinne istuu bassobaritoni Erik Rousin ja pianisti Liisa Malmivaaran tulkitsema Schubertin Die schöne Müllerin (Kaunis myllärintytär) -laulusarja, jonka tapahtumien kulku on kuin luotu näihin idyllisiin maalaismaisemiin.”

Tutustu ohjelmaan täältä

Liput

Lipunmyynti alkaa Lippupisteessä noin viikon kuluttua. Paikallisia myyntipisteitä tänä vuonna ovat Virolahden Bunkkerimuseo ja Harjun Kesäkahvila Kiessi sekä Klamilan kylätupa Ronkuli. Tapahtumapaikalla lipunmyynti alkaa aina tuntia ennen konserttia.

Lisätietoja:

Taiteellinen johtaja Jukka Merjanen, 040 7076938, jukka@kaakkofestival.fi
Toiminnanjohtaja Antti Niemi, 046 5523144, ande@kaakkofestival.fi

Kuvia

Tiedote 16.2.2021: Kaakon Kamarimusiikki soi 6.-10.7.2021

Kaakon Kamarimusiikin järjestelyt ensi kesän festivaalia varten ovat parhaillaan käynnissä. Mikäli tilanne sen sallii, kamarimusiikki soi Kaakossa tiistaista 6.7. lauantaihin 10.7.2021. Konsertteja on suunnitteilla yksitoista. Kesällä 2020 festivaali jouduttiin koronan takia perumaan, mutta loka-marraskuun vaihteessa pystyttiin kuitenkin järjestämään pienimuotoinen kahden konsertin Syyssoitto Virolahden kirkossa. Tulevan kesän festivaali olisi toteutuessaan vuonna 2014 toimintansa aloittaneen Kaakon Kamarimusiikin kahdeksas tapahtuma.

Tulevan kesän suunnittelussa varaudutaan siihen, että rajoituksia on edelleen voimassa ja noudatamme tarkoin voimassa olevia suosituksia. Kaakon Kamarimusiikin vahvuus on festivaalin pieni koko ja joustavuus. Esiintyjille ja järjestäjille on kertynyt tietoa ja vahvaa käytännön kokemusta turvajärjestelyistä koko kuluneen vuoden ajalta. Pystymme sopeuttamaan toimintamme ja tekemään päätöksiä nopeasti tilanteen niin vaatiessa. Yleisön, esiintyjien ja tapahtuman tekijöiden turvallisuus on ehdoton edellytys, josta ei tapahtumassa tulla tinkimään.

Rajalla

Festivaali kantaa tänä vuonna tunnuslausetta ”Rajalla”. Kolmesataa vuotta sitten solmittiin Ruotsin ja Venäjän välille Uudenkaupungin rauha (1721). Rauhan rajan lähtöpiste oli Virolahdella. Raja jakoi Virolahden keskeltä kahtia ja mullisti paikallisten asukkaiden elämän – kuten monesti myöhemminkin. Kulttuurit kohtasivat Virolahdella kolmesataa vuotta sitten ja sitä henkeä tavoittelemme myös ohjelmistossa. Raja erottaa ja samalla myös yhdistää. Rajalla olemisessa on sekä haittansa että etunsa – olla ensimmäinen, olla lähimpänä toista. Festivaalin ohjelmassa teema näkyy slaavilaisen ja skandinaavisen kulttuurien rinnastamisessa ja yhdistämisessä. Kesän 2020 peruuntuneen festivaalin teemoja löytyy myös tämän vuoden ohjelmassa. Salpalinja 80 vuotta -konsertti ja tilausteos kuullaan tulevana kesänä. Luontoteema on jälleen festivaalilla läsnä mm. Vahtivuoren luontonäyttämöllä toteutettavan esityksen muodossa. Uuno Klamin 120 -juhlavuosi huomioidaan myös ohjelmassa.

Kesän festivaalin ohjelma julkaistaan maaliskuussa.

Antti Niemi toiminnanjohtajaksi

Festivaalin käynnistämisvaiheista 2013 lähtien mukana ollut toiminnanjohtaja Siru Ahopelto jättää tänä vuonna tehtävän seuraajalleen Antti Niemelle. Niemi ei suinkaan ole vieras hahmo festivaalilla, vaan hän on ollut mukana vuodesta 2015 lähtien jokaisessa tapahtumassa konserttijärjestäjän tehtävässä ja paikat sekä ihmiset ovat tulleet vuosien varrella hyvin tutuiksi. Mukanaan Antti Niemi tuo festivaalille rautaista kokemusta. Hän on toiminut vuodesta 2009 lähtien Suomen Kansallisoopperan ja -baletin orkesterijärjestäjänä. Lisäksi hänellä on kokemusta maamme johtavien festivaalien moninaisista järjestelytehtävistä, cv:stä löytyvät mm. Meidän Festivaali, Musiikin Aika, Avanti!n Suvisoitto ja Savonlinnan oopperajuhlat.

 

2019

Tiedote 11.10.2019: Kaakon Kamarimusiikki Finland Festivalsin jäseneksi

Kaakon Kamarimusiikki on valittu Finland Festivalsin jäseneksi. Finland Festivals on valtakunnallinen taide- ja kulttuurifestivaalien yhteistyöjärjestö, joka kokoaa sateenvarjonsa alle Suomen parhaat ja kiinnostavimmat tapahtumat. Musiikin eri lajien lisäksi mukana on niin tanssin, teatterin, kirjallisuuden, kuvataiteen, elokuvan kuin lastenkulttuurinkin parhaat tekijät. Jäsenfestivaaleja on tällä hetkellä lähes sata. Finland Festivalsin tärkeimmät tehtävät ovat festivaalien edunvalvonta, promootio, tiedotus, kansainvälistyminen, kulttuurimatkailun edistäminen, tiedonkeruu ja tutkimus sekä koulutus. Se on festivaalikentän ääni, asiantuntija ja ylivoimainen tietopankki, jonka asiantuntemusta käytetään aina kun festivaalien toimintaedellytyksiä koskevia päätöksiä tehdään.

– Olemme oikein iloisia, että meidät hyväksyttiin jo näin alkutaipaleellamme mukaan. Uskon, että saamme Finland Festivalsin kautta hyviä työkaluja Kaakon Kamarimusiikin kehittämiseen ja viesti meistä leviää entistä laajemmalle. Odotamme myös paljon verkostoitumiselta ja sitä kautta saatavalta vertaistuelta, kertoo toiminnanjohtaja Siru Ahopelto.

Finland Festivals: http://www.festivals.fi

Tiedote 25.6. Kaakon_Kamarimusiikki_alkaa_soida_tiistaina_2.7._Virolahdella

Tiedote_10.6.2019_Kantaesitys_Harjussa_ja balettiohjelmaa

Tiedote 26.3.2019_ Kaakon Kamarimusiikki 2.-6.7.2019 – ohjelma on julkaistu

Kuvia median käyttöön sivun alaosassa!

2018

Tiedote 25.6.2018: Kaakon Kamarimusiikki kertoo tarinoita

Tiedote 23.5.2018: Kaakon Kamarimusiikki on täynnä tarinaa – huipulla ooppera Simson ja Delila

Tiedote 5.3.2018: Kaakon Kamarimusiikki 3. – 7.7.2018 

2017

Tiedote 19.6.2017: Lipunmyynti alkaa kesäinfossa 21.6.

Tiedote 6.6.2017: Viipuri, Lilli Paasikivi ja klassisen kulmakivet Kaakon Kamarimusiikin vetonauloina

Tiedote 24.4.2017: Kaakon Kamarimusiikissa 4-8.7. on ystävyyttä, matkailua, rajayhteisyyttä: Virolahti ja Viipuri veljeksiä kulttuurissa

Tiedote 15.3.2017: Kaakon Kamarimusiikki 4.-8.7.2017 – Musiikki ei tunne rajoja

Tiedote 15.3.2017: Konserttimatka Viipuriin 4.7.2017

Alla olevat kuvat on tarkoitettu median käyttöön.